Wegwijs in de vierde graad muziek

voor leerlingen die de competenties van de derde graad hebben - duur 3 jaar - 2u per week
In de vierde graad vervolg je je traject binnen de optie die je in de derde graad koos. Je diept je skills verder uit en streeft er in deze graad naar om jezelf te ontwikkelen tot een unieke artistieke persoonlijkheid!
Je kan de keuze maken voor de STUDIERICHTING VERTOLKEND MUZIKANT of STUDIERICHTING CREËREND MUZIKANT. In de vertolkende richting word je opgeleid tot uitvoerend kunstenaar en ligt de focus in de instrument- of zangles op reproduceren, ontdekken en interpreteren van bestaand repertoire op jouw maat.
In de creërende richting ligt de focus in de instrument- of zangles op experiment, creatie en onderzoek om zo tot eigen werk te komen. De vakleerkrachten helpen je de richting en de vakken te kiezen die het beste antwoord bieden op jouw leervraag.
De meeste vakken ken je al vanuit de derde graad.
In de vierde graad heb je nog iets meer keuzemogelijkheden zodat je het traject kan uitrollen dat het beste bij jouw artistieke profiel aansluit.
Optie Klassiek - vertolkend of creërend
Instrument of zang 1u - Groepsmusiceren of Begeleidingspraktijk of Muziekgeschiedenis of Compositie of Singer-Songwriter 1u
Instrument- of zangles
Hier leer je in een kleine groep het muziekinstrument van jouw keuze te bespelen.
Wekelijkse lessen en dagelijkse oefentijd thuis brengen je snel tot fijne muzikale momenten thuis en in de les, maar ook op het podium.
In onze academie kan je volgende instrumenten volgen: accordeon, altfluit, althoorn, altsaxofoon, altviool, bariton, baritonsaxofoon, barokhobo, barokluit, basfluit, basgitaar, basklarinet, bastuba, blokfluit, bugel, cello, contrabas, contrabas jazz- pop-rock, dwarsfluit, elektrische gitaar, Engelse hoorn, eufonium, fagot, gitaar, harp, hobo, hoorn, keyboard, klarinet, kleine klarinet, klavecimbel, kornet, melodisch slagwerk, melodisch slagwerk jazz-pop-rock, orgel, orkestslagwerk, piano, piano jazz- pop-rock, piccolo, piccolotrompet, renaissanceluit, ritmisch slagwerk, ritmisch slagwerk jazz-pop-rock, sopraansaxofoon, sopraninosaxofoon, tenorsaxofoon, theorbe, trombone, trompet, viool, zang klassiek, zang jazz-pop-rock. Neem zeker ook eens een kijkje in de instrumentenwijzer om de instrumenten beter te leren kennen.
Het instrumentenaanbod varieert per vestiging.
Groepsmusiceren
Samen musiceren is fijn en inspirerend. Je leert naar elkaar luisteren, eenzelfde klank vormen, samen ademen, aandacht hebben voor eenzelfde tempo en dynamiek en nog zoveel meer.
Afhankelijk van je instrument en je voorkeur, ben je welkom in het accordeonensemble, harpensemble, dwarsfluitensemble, gitaarensemble, blokfluitensemble, slagwerkensemble, in het strijkorkest ‘Sound of Strings’, het harmonieorkest of het jeugdkoor Za’Zing.
Sta je als vakman stevig in je schoenen? Dan ben je welkom in de klas Kamermuziek.
Met je ensemble treed je ook enkele keren per schooljaar op. Samen op een podium staan is extra leuk!
Wil je als leerling Klassieke Optie wel eens met een Combo meespelen of aansluiten bij het Ensemble Oude Muziek? Indien je de juiste competenties hebt en de toestemming van de betrokken docenten, kan dit!
Het vak groepsmusiceren kan op uitdrukkelijke vraag van de leerling in een alternatieve leercontext gevolgd worden. Muziekverenigingen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, komen hiervoor in aanmerking. De leerling vraagt hiervoor toelating via een document, dat je kan downloaden door op deze link te klikken.
Begeleidingspraktijk
In deze cursus krijg je inzicht in de akkoordenleer.
Dit is het vertrekpunt om heel creatief te gaan omspringen met je instrument: je laat je muzikale fantasie de vrije loop en gaat improviseren, begeleiden of je eigen werkjes maken.
Componeren bij een film, je eigen popsong schrijven, variaties maken op je favoriete lied; het zijn maar enkele voorbeelden van waar je naartoe kan gaan.
Begeleidingspraktijk kan je volgen wanneer je gitaar, piano of orgel speelt.
Muziekgeschiedenis
Ben je benieuwd naar het verhaal achter de muziek? Heb je altijd willen weten hoe muziek zich doorheen tijd en ruimte ontwikkelt? Dan is de cursus muziekgeschiedenis iets voor jou! In deze driejarige opleiding maak je een muzikale tijdreis van gregoriaans tot avant-garde en van Hongaarse folk tot free jazz. Geen muzikale voorkennis? Geen probleem! Een goed stel oren volstaat. Al luisterend en discussiërend volg je de evolutie van belangrijke genres als opera of jazz, leg je linken met beeldende kunst, literatuur of filosofie en neem je een kijkje in de bouwkamer van de grote meesterwerken. Aan de hand van een centraal thema trekken we elk jaar een grote boog over de hele muziekgeschiedenis. Regelmatige concerten vervolledigen je muziekhistorische landkaart.

In deze cursus ga je niet alleen op ontdekking doorheen onze Westerse muziekgeschiedenis, maar ook doorheen die van heel wat andere culturen. Je verruimt je kennis over stromingen en stijlperiodes, componisten en hun werk. Je analyseert grote meesterwerken, maar ontdekt ook onontgonnen pareltjes. Platgetrapte paden worden gretig verlaten om de muziekgeschiedenis vanuit diverse invalshoeken te bekijken. De perceptie, het aanvoelen en de muziekbeleving worden in een historische context geplaatst aan de hand van getuigenissen, overgebleven instrumenten en informatie uit archieven. In dit vak scherp je je luistervaardigheid aan, ontwikkel je je eigen smaak en leer je je mening vormen en verwoorden in vaktaal.

De lessen worden gegeven door Elias Van Dyck en gaan door op donderdag tussen 18u30 en 21u30, aangevuld met 5 concerten.
(7/9 - 21/9 - 5/10 - 19/10 - 16/11 - 30/11 - 21/12 - 11/1 -25/1 - 8/2 - 1/3 - 29/3 - 18/4 - 2/5 - 23/5 - 6/6 - 27/6)
Compositie
In deze cursus bouw je eerst en vooral je basiskennis van harmonie verder uit. Daarnaast ga je op onderzoek in de muziekgeschiedenis en analyseer je bestaande werken. Met deze bagage op zak, leer je hoe je je eigen composities kan vormgeven. Gaandeweg worden je werken complexer en langer en vind je je eigen stijl.
Singer-Songwriter
Van Bob Dylan tot Ed Sheeran, van Joni Mitchell tot Adele, al meer dan 50 jaar hebben singer-songwriters een grote impact op de muziekwereld. Zichzelf begeleidend op piano of gitaar zingen ze hun zelfgeschreven songs recht naar het hart van de luisteraar. In de cursus Singer-Songwriter nemen we een diepe duik in de liedjesschrijverij en word je gecoacht in jouw performance van jouw songs.
Optie Jazz Pop Rock - vertolkend of creërend
Instrument of zang 1u - Groepsmusiceren of Singer-Songwriter 1u
Instrument- of zangles
Hier leer je in een kleine groep het muziekinstrument van jouw keuze te bespelen.
Wekelijkse lessen en dagelijkse oefentijd thuis brengen je snel tot fijne muzikale momenten thuis en in de les, maar ook op het podium.
In onze academie kan je volgende instrumenten Jazz Pop Rock volgen: keyboard, piano, contrabas JPR, basgitaar, electrische gitaar, saxofoon, drums. Neem zeker ook eens een kijkje in de instrumentenwijzer om de instrumenten beter te leren kennen.
Het instrumentenaanbod varieert per vestiging.
Groepsmusiceren
Samen musiceren is leuk en inspirerend. In onze combo's komen tal van stijlen aan bod: pop, rock, jazz, funk, latin, enz. Je covert en bewerkt nummers, leert omgaan met een leadsheet (de partituur van de Jazz-Pop-Rock-muzikant), met akkoordsymbolen en met improvisatie. Zo leer je ook luisteren naar elkaar.
Meermaals per jaar kan je deelnemen aan optredens en jamsessies, waardoor je je podiumervaring uitbouwt. Wil je als leerling Jazz- Pop-Rock wel eens met een klassiek ensemble meespelen?
Indien je de juiste competenties hebt en de toestemming van de betrokken docenten, kan dit! Neem contact op met de leraar en/of coördinator, zij geven je zeker en vast advies!
Het vak groepsmusiceren kan op uitdrukkelijke vraag van de leerling in een alternatieve leercontext gevolgd worden. Muziekverenigingen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, komen hiervoor in aanmerking. De leerling vraagt hiervoor toelating via documenten die je kan vinden op onze website.
Singer-Songwriter
Van Bob Dylan tot Ed Sheeran, van Joni Mitchell tot Adele, al meer dan 50 jaar hebben singer-songwriters een grote impact op de muziekwereld. Zichzelf begeleidend op piano of gitaar zingen ze hun zelfgeschreven songs recht naar het hart van de luisteraar. In de cursus Singer-Songwriter nemen we een diepe duik in de liedjesschrijverij en word je gecoacht in jouw performance van jouw songs.
Optie Oude Muziek - vertolkend of creërend
Instrument of zang 1u - Groepsmusiceren of Muziekgeschiedenis of Compositie 1u
Instrument of zang
In deze optie focus je op muziek van de Middeleeuwen tot de Barok. Je wordt ingewijd in de historische uitvoeringspraktijk, wat wil zeggen dat een muziekstuk wordt geïnterpreteerd en uitgevoerd met gebruikmaking van de huidige informatie over de toenmalige instrumentenbouw, speelstijl, muzieknotatie en muziektheorie. Je speelt op een hedendaags replica van historische muziekinstrumenten.
In onze academie kan je volgende instrumenten volgen: barokhobo, barokluit, blokfluit, klavecimbel, renaissanceluit, theorbe.
Groepsmusiceren: Ensemble Oude Muziek
Samen musiceren is fijn en inspirerend. Je leert naar elkaar luisteren, eenzelfde klank vormen, samen ademen, aandacht hebben voor eenzelfde tempo en dynamiek en nog zoveel meer. Als leerling in de optie Oude Muziek kom je terecht in het Ensemble Oude Muziek. Je speelt hier repertoire van voor 1750, met veel aandacht voor context en stijlbewustzijn.
Muziekgeschiedenis
Ben je benieuwd naar het verhaal achter de muziek? Heb je altijd willen weten hoe muziek zich doorheen tijd en ruimte ontwikkelt? Dan is de cursus muziekgeschiedenis iets voor jou! In deze driejarige opleiding maak je een muzikale tijdreis van gregoriaans tot avant-garde en van Hongaarse folk tot free jazz. Geen muzikale voorkennis? Geen probleem! Een goed stel oren volstaat. Al luisterend en discussiërend volg je de evolutie van belangrijke genres als opera of jazz, leg je linken met beeldende kunst, literatuur of filosofie en neem je een kijkje in de bouwkamer van de grote meesterwerken. Aan de hand van een centraal thema trekken we elk jaar een grote boog over de hele muziekgeschiedenis. Regelmatige concerten vervolledigen je muziekhistorische landkaart.

In deze cursus ga je niet alleen op ontdekking doorheen onze Westerse muziekgeschiedenis, maar ook doorheen die van heel wat andere culturen. Je verruimt je kennis over stromingen en stijlperiodes, componisten en hun werk. Je analyseert grote meesterwerken, maar ontdekt ook onontgonnen pareltjes. Platgetrapte paden worden gretig verlaten om de muziekgeschiedenis vanuit diverse invalshoeken te bekijken. De perceptie, het aanvoelen en de muziekbeleving worden in een historische context geplaatst aan de hand van getuigenissen, overgebleven instrumenten en informatie uit archieven. In dit vak scherp je je luistervaardigheid aan, ontwikkel je je eigen smaak en leer je je mening vormen en verwoorden in vaktaal.

De lessen worden gegeven door Elias Van Dyck en gaan door op donderdag tussen 18u30 en 21u30, aangevuld met 5 concerten.
(7/9 - 21/9 - 5/10 - 19/10 - 16/11 - 30/11 - 21/12 - 11/1 -25/1 - 8/2 - 1/3 - 29/3 - 18/4 - 2/5 - 23/5 - 6/6 - 27/6)
Compositie
In deze cursus bouw je eerst en vooral je basiskennis van harmonie verder uit. Daarnaast ga je op onderzoek in de muziekgeschiedenis en analyseer je bestaande werken. Met deze bagage op zak, leer je hoe je je eigen composities kan vormgeven. Gaandeweg worden je werken complexer en langer en vind je je eigen stijl.
Optie Experimentele Muziek - creërend
Live electronics 1u - Klanklab 1u
Live Electronics
In het vak Live Electronics leer je omgaan met toonaangevende programma’s (Ableton Live, Max en andere Digital Audio Workstations) en elementaire hardware voor muziekproductie en live electronics performance. Hierbij word je niet alleen gevormd als uitvoerder maar ook als improvisator en componist, drie hoedanigheden die aan de basis liggen van een goede ‘live electronics performer’. Naast een artistieke component liggen een onderzoekende houding en zin voor het experiment aan de basis van dit vak.
Klanklab
Muziek is in de essentie geordend geluid. Tijdens de lessen Klanklab laten we het woord 'geordend' achterwege en nemen we geluid en al zijn eigenschappen onder de loep. We experimenteren met geluiden van traditionele instrumenten maar leren ook geluiden maken en aanpassen op de computer.
Naast sound design werken we ook met geluid in een ruimtelijke context. Dit alles wordt gebruikt in een aantal soundscapes (geluidscomposities) en geluidsinstallaties die doorheen het jaar worden gemaakt.
Optie Musical - vertolkend
Musical zang 1u - Musical Atelier 1u
Atelier Musical
"Somewhere over the rainbow, skies are blue, and the dreams that you dare to dream really do come true.” Ken je Annie, Oliver Twist, Les Misérables, The Phantom Of The Opera, Matilda, The Lion King, ...?
Dan ben je waarschijnlijk vertrouwd met het begrip 'musical'.
In de Musicalafdeling vertel je verhalen aan de hand van zang, spel en beweging.
Je werkt aan technische zang- en spelvaardigheden, leert je lichaam te gebruiken op een podium en leert spelen met een lach en een traan.