Wegwijs in de vierde graad beeld

Studierichting BEELDEND KUNSTENAAR

vanaf 18 jaar - duur 5 jaar - 8 lestijden per week*
OPTIE SCHILDERKUNST
Specifiek Artistiek Atelier Schilderkunst - 8 lestijden
OPTIE KERAMIEK
Keramiek - 8 lestijden
OPTIE TEKENKUNST
Specifiek Artistiek Atelier Tekenkunst - 8 lestijden
Specifiek Artistiek Atelier Schilderkunst
Je werkt rond kleur en compositie, triggert je creativiteit en interpretatie om tot een eigen stijl en autonomie te komen. De focus ligt op de basistechnieken: voorbereidingstekenen en schetsen, de anatomie van mens en dier, perspectief, waarnemingsoefeningen en clair-obscure, ...
Je verkent alle mogelijke materialen: de transparantie en de luchtigheid van aquarel, de mogelijkheden van acrylverf, de veelzijdigheid van tempera tot de rijke kleuren en textuur van olieverf.
Je experimenteert door zelf verf te maken, spant je eigen doeken en bereidt je dragers voor.
Verschillende genres komen aan bod zoals portret, figuur, stilleven, compositie, landschap, levend model en abstractie.
Keramiekatelier
Klei is van een ongekende veelzijdigheid. De mogelijkheden en variaties zijn zo talrijk en de creatieve ontdekkingen onuitputtelijk.
Er zijn zoveel manieren om klei te benaderen en draaien is daar natuurlijk een onderdeel van, maar we maken in deze cursus ook kennis met verschillende technieken van keramiek: handgevormde potten die opgebouwd zijn met kleirollen, kleiplaten, duimpotjes, werken met mallen en gietklei, ...
Stelselmatig ga je de verschillende expressiemogelijkheden van dit materiaal verkennen. Stap voor stap worden technieken zoals boetseren, draaien, gieten, decoreren en glazuren aangeleerd.
Tussendoor komen talloze items aan bod zoals verschillende kleisoorten, vullen en stoken van een oven, ... We leggen het accent op goed leren kijken en beeldend inzicht krijgen in de relatie tussen vorm en inhoud.
Je leert op verschillende manieren ontwerpen aan de hand van opdrachten waarbij je groeit in je persoonlijk ontwerpproces en persoonlijke vormtaal.
Creëer je eigen wereld, iedereen kan het, ga op zoek en ontplooi jezelf...
Specifiek Artistiek Atelier Tekenkunst
Deze cursus wordt gegeven in twee grote blokken. Enerzijds een inwijding in de perspectiefsystemen, gedocumenteerd tekenen en illustratie. Anderzijds waarnemingstekenen naar stilleven en naar levend model. Verschillende technieken komen aan bod. Potlood, houtskool, krijt, pastel, inkt en lavis, aquarel, pen, penseel, enz…
Deze cursus is voor beginners en gevorderden. Opdrachten worden aan het individuele niveau aangepast.
* 1 lestijd duurt 50 minuten