Stacks Image 504152


 leraars KLASSIEK

 BLAZERS (hout - kopers)

 •  Aline Hopchet, blokfluit

  Open or Close
  Stacks Image 504163
  behaalde in 1997 het Meesterdiploma blokfluit bij Bart Spanhove (Lemmensinstituut te Leuven). Vervolgens studeerde zij blokfluit bij Marion Verbruggen en barokhobo bij Ku Ebbinge (Koninklijk Conservatorium van Den Haag). Ze vervolledigde haar studies bij Paul Dombrecht (Koninklijk Conservatorium van Brussel) en behaalde in 2009 haar Master barokhobo bij Marcel Ponseele en Benoît Laurent (Conservatoire Royal de Bruxelles).

  Aline Hopchet speelde reeds met de ensembles Zefiro Torna (cd Mermaphilia – Eufoda), Le Concert Spirituel (Hervé Niquet), Elyma (Gabriel Garrido), Oboefollia (Paul Dombrecht), Clematis (cd’s: symphoniae van Nicolaus à Kempis, sonates en cantiones van Carolus Hacquart - Musica Ficta), Le florilège musical (Guy Lardinois) en La Simphonie du Marais (Hugo Reyne). In 2004 richtte ze haar eigen ensemble CANNAMELLA op. Het ensemble bespeeld het minder bekende repertoire uit de 17de en 18de eeuw. Een eerste cd met liedekens en instrumentale muziek uit het 17de eeuwse Brussel kwam uit in 2011 (Ik ben getrouwd met een kwaaie Griet - Davidsfonds). Uit passie voor de flageolet (klein 19de eeuws blokfluitje) ontstond haar ensemble LES PANTALONS. Vier muzikanten bespelen met humor en virtuositeit de 19de eeuwse bal- en salonmuziek op de flageolet, cornet, viool en tafelpiano. www.cannamella.be www.lespantalons.be Aline Hopchet is leerkracht blokfluit, barokhobo, muziekinitiatie en oude muziek aan de muziekacademies van Zaventem, Kampenhout en Lokeren. Ze geeft de cursus schalmei en dulciaan aan de muziekacademie van Woluwé-Saint-Lambert. Van 2005 tot 2010 gaf ze blokfluit en oude muziek aan l’IMEP (Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie) te Namen. Daarnaast wordt haar regelmatig gevraagd lezingen te geven en is ze sinds 2000 lid van de educatieve dienst van het Muziekinstrumentenmuseum te Brussel (MIM).

 •  Leen Claessens, dwarsfluit

  Open or Close
  Stacks Image 4053

 •  Henk Lauwers, dwarsfluit

  Open or Close
 •  Elisabeth Schollaert, hobo

  Open or Close
  Stacks Image 4056
  Elisabeth Schollaert studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar ze een laureaatsdiploma hobo en kamermuziek, en eerste prijzen engelse hoorn en harmonie behaalde.

  In 1990 behaalde ze bij Paul Dombrecht haar Hoger Diploma met grote onderscheiding.

  Ze voltooide haar opleiding aan het conservatorium van Rotterdam bij Emmanuel Abbuhl waar ze het diploma van uitvoerend musicus behaalde.
  Later is ze zich meer en meer gaan toeleggen op het spelen van historische instrumenten.

  Als hoboïste is ze actief in het Collegium Instrumentale Brugense waar ze ook meerdere malen als soliste heeft opgetreden. Verder speelt ze regelmatig bij Anima Eterna, alsook bij La Petitie Bande, Spectra ensemble.

  Momenteel geeft Elisabeth Schollaert les aan het stedelijk conservatorium van Leuven en de gemeentelijke academies van Londerzeel en Zaventem.
 •  Els Wilmaers, hoorn

  Open or Close
  Stacks Image 4068
  Els Wilmaers studeerde hoorn aan het Lemmensinstituut waar ze haar diploma ‘Meester in de muziek’ behaalde. In 1999 behaalde ze haar diploma ‘Uitvoerend musicus’ aan het conservatorium te Maastricht.

  Els is actief als freelance hoorniste bij verschillende symfonische orkesten en ensembles o.a. Il Novecento, Brussels Philharmonic, Vlaams Muziek Theater, Nuove Musische,…

  Momenteel geeft Els les aan academie ‘ De Vonk’ te Oud-Heverlee en de Kunstacademie te Zaventem.
 •  Dirk Descheemaeker, klarinet

  Open or Close
  Stacks Image 4059
  Geboren in 1959
  Deeltijds leraar klarinet /sax , aan de academie van Zaventem sinds 1981.

  Concerteerde als freelance musicus in 23 Europese landen alsook in Japan,Zuid-Korea,de Verenigde staten,Canada,Mexico en Brazilië met o.a. Univers Zero, Maximalist !, Daniël Schell et Karo.

  Sinds 1983 de vaste klarinettist/sopraansaxofonist van Wim Mertens.

  Momenteel spelend lid ( van bij de oprichting in 1994) van Ictus ( Brussel)  en sinds 2010 klarinettist van het Ensemble Alternace ( Parijs) .

  www.univers-zero.com, www.wimmertens.be, www.ictus.be, www.ensemble-alternance.com
 •  Robby Boone, kopers

  Open or Close
  Stacks Image 4062
  Robby Boone (°1985) begon zijn muzikale opleiding aan het SLAC te Leuven waar hij trompetles kreeg van dhr. Leo Wouters en nadien van dhr. Diederik De Roeck.

  Daarna studeerde hij aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij zijn Master Trompet en Kamermuziek behaalde bij dhr. Leon Pétre, dhr. Leo Wouters en dhr. Benny Wiame. Later studeerde hij verder bij dhr. Benny Wiame waarbij hij zijn Master na Master Trompet behaalde in 2011.

  Hij volgde masterclasses voor zowel Kamermuziek als Trompet bij o.a. Jens Lindemann, Ivano Ascari, David King, Joseph Burgstaller, Paul Archibald, Jeroen Berwaerts, Frank Pulcini, Vladimir Kafelnikov, Hannes Läubin, Matthias Hôfs, Anthony Plog, Manu Mellaerts,...

  Robby behaalde eveneens een pedagogisch diploma aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.
  Hij is sinds 2009 leerkracht Trompet, Kamermuziek en Instrumentaal Ensemble aan
  diverse academies, waaronder de academies van Zaventem en Sint-Pieters Woluwe.

  Als freelance trompettist speelt hij o.a. mee bij: Brussels Philharmonic ( Vlaams Radio Orkest), Nationaal Orkest van België, Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht, Orkest der Lage Landen, Kamerfilharmonie van Vlaanderen, La Passione, Hageland Wind Orchestra,... en is vast verbonden aan Festival Brass Band als Soprano cornet.

  Hij was dirigent van de jeugd-harmonie St. Cecilia te Rotselaar.
  Sinds 2011 is hij dirigent van de concertband Conek te Kortenberg waar hij eveneens de jeugdharmonie onder zijn vleugels neemt.
 •  Guy Godts, kopers

  Open or Close
 •  Kristof Kerremans, saxofoon

  Open or Close
 •  Ine Desmet, blokfluit

  Open or Close

 KLAVIERINSTRUMENTEN (piano, accordeon, orgel)

 •  Marjolein Cools, accordeon | accordeonensemble

  Open or Close
 •  Toon Moermans, accordeon

  Open or Close
 •  Denis Roosen, orgel

  Open or Close
  Stacks Image 4071
  Denis Roosen volgde hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven, welke resulteerden in het diploma 'Master in de Muziek' en ‘Master in de kamermuziek’. Daarnaast volgde hij aanvullende meestercursussen in binnen-en buitenland.
  Regelmatig treedt Denis op als solist, in kamermuziekverband en als begeleider. De voorbije jaren werden er heel wat interessante projecten gerealiseerd: enkele hoogtepunten hieruit waren verscheidene inspelingen van gerestaureerde instrumenten, een CD opname rond Belgische Romantiek voor het vaktijdschrift ‘Orgelkunst’ en de uitvoering van een theaterproductie in Utrecht (NL, Internationaal ‘Festival voor de Wind’).

  Met Marieke Vos vormt hij een duo viool & orgel. Deze bezetting vormde in zijn opleiding kamermuziek reeds een belangrijk onderdeel, en kon sindsdien verder groeien op de podia van tal van concertreeksen. Voorts verdiept hij zich in klavecimbelmuziek en schrijft hij naast vrije composities ook werken voor pedagogisch gebruik. Als leraar orgel en begeleidingspraktijk is hij verbonden aan de muziekacademies van Zaventem en Beringen.

  Een persoonlijk streefdoel is klassieke muziek en specifieker de orgelcultuur toegankelijker maken voor een jong publiek. In dit kader schreef hij de muziek en verleende hij zijn medewerking aan enkele kindertheatervoorstellingen.
 •  Helena Bohuszewicz, piano

  Open or Close
  Stacks Image 78
 •  Daniel Capelletti, piano

  Open or Close
 •  Sven Druyts, piano

  Open or Close
 •  Vincent Goris, piano

  Open or Close
 •  Jan Heynderickx, piano

  Open or Close
  Stacks Image 4125
  Jan Heynderickx (°1986, Brugge) begon zijn muzikale studies aan het Brugse Muziekconservatorium. Hij kreeg er les van Joost Vanmaele (piano) en Arne Deforce (kamermuziek). In 2004 behaalde hij er de einddiploma’s piano en kamermuziek, beide met de grootste onderscheiding. Hij werd laureaat van de wedstrijden Axion Classics (2004), Stephan De Jonghe (2006) en Lions Club (2007). Jan Heynderickx volgde reeds meestercursussen piano en pianoforte bij gerenommeerde pianisten zoals Oxana Jablonskaja, Vitaly Margulis, Andre De Groote, Vladimir Krajnev, Alexej Lubimov, Jan Wijn, Pascal Rogé, Malcolm Bilson, e.a.

  Hij studeerde aanvankelijk piano en pianoforte bij Jan Vermeulen in het Lemmensinstituut in Leuven; daarna vervolgde hij zijn opleiding in de klas van Levente Kende en Heidi Hendrickx aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar hij zijn Masterdiploma behaalde. In 2012 beëindigde hij de studies "Master-na-Master in de Muziek" en "Master Kamermuziek" aan het Lemmensinstituut, beide met grootste onderscheiding. Momenteel specialiseert hij zich in klavecimbel (bij Kris Verhelst) en pianoforte (bij Jan Vermeulen).

  Jan Heynderickx treedt zowel in het binnen- als buitenland op, solistisch of in kamermuziekverband. In januari 2010 speelde hij een Chopinprogramma voor “Klara in het Paleis” in het PSK te Brussel.
  Onlangs speelde hij een recital in het Roemeens Atheneum in Boekarest, uitgezonden door radio en televisie.

  Hij geeft pianoles aan de Gemeentelijke Academie Zaventem en werkt als pianobegeleider aan het Lemmensinstituut in Leuven.
 •  Lies Koopman, piano

  Open or Close
  Stacks Image 4074
 •  Lieselot Pieters, piano

  Open or Close
  Stacks Image 4077
 •  Denis Roosen, piano

  Open or Close
  Stacks Image 4080
  Denis Roosen volgde hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven, welke resulteerden in het diploma 'Master in de Muziek' en ‘Master in de kamermuziek’. Daarnaast volgde hij aanvullende meestercursussen in binnen-en buitenland.
  Regelmatig treedt Denis op als solist, in kamermuziekverband en als begeleider. De voorbije jaren werden er heel wat interessante projecten gerealiseerd: enkele hoogtepunten hieruit waren verscheidene inspelingen van gerestaureerde instrumenten, een CD opname rond Belgische Romantiek voor het vaktijdschrift ‘Orgelkunst’ en de uitvoering van een theaterproductie in Utrecht (NL, Internationaal ‘Festival voor de Wind’).

  Met Marieke Vos vormt hij een duo viool & orgel. Deze bezetting vormde in zijn opleiding kamermuziek reeds een belangrijk onderdeel, en kon sindsdien verder groeien op de podia van tal van concertreeksen. Voorts verdiept hij zich in klavecimbelmuziek en schrijft hij naast vrije composities ook werken voor pedagogisch gebruik. Als leraar orgel en begeleidingspraktijk is hij verbonden aan de muziekacademies van Zaventem en Beringen.

  Een persoonlijk streefdoel is klassieke muziek en specifieker de orgelcultuur toegankelijker maken voor een jong publiek. In dit kader schreef hij de muziek en verleende hij zijn medewerking aan enkele kindertheatervoorstellingen.
 •  Elias Van Dijck; pre-piano

  Open or Close
 •  Michèle Sweetlove, piano

  Open or Close
  Stacks Image 4086
  Michèle Sweetlove startte haar studies aan het Stedelijk Conservatorium te Oostende, waar ze de prijs Georges Maes ontving voor piano, cello en kamermuziek., alsook de regeringsmedailles behaalde voor piano en kamermuziek. In deze beide disciplines nam ze deel aan de Pro Civitate-wedstrijd en behaalde er Eerste Prijzen.

  Bij verdere studies aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel bij Robert Steyaert en Abel Mathys behaalde ze het Hoger Diploma voor piano en met het pianoduo Bublot- Sweetlove het Hoger Diploma voor Kamermuziek bij Arie Van Lysebeth.

  Als duo gaven ze jarenlang concerten met programma's in diverse genres en verleenden hun medewerking aan koorprojecten (Cantuva, Carmina) en muziek- en woordprogramma's ( met o.a. auteur Erik De Kuyper). Met actrice Mia Van Roy toerde Michèle een volledig jaar rond met een programma poëzie van Herman De Coninck met uitgekozen pianowerken van Schubert, Fauré en Satie in een organisatie van "Behoud de Begeerte".

  Sedert 1983 geeft ze les aan de Muziekacademie, nu Kunstacademie, van Zaventem en nam regelmatig deel als docent aan verschillende muziekstages. Vanaf 2006 combineert zij naast het lesgeven, een opdracht als pianist-begeleider aan de Muziekacademie van Anderlecht.
 •  Katrien Vercauter, piano

  Open or Close
  Stacks Image 4089
 •  Emmy Wils, piano

  Open or Close
  Stacks Image 13664
  Emmy Wils, (geboren op 12 september 1994) toonde al grote interesse voor muziek tijdens haar
  jeugd en is vandaag een 23-jarige studente-pianist.

  Toen ze 9 jaar was, begon ze haar lessen in de academie van Tongeren bij Johan Bossers.
  In 2010 mocht ze dan een masterclass volgen bij Pavel Eliashevic en 1 jaar later won ze de wedstrijd
  'Jong Talent' en mocht soleren met orkest.

  In 2012 werd Emmy laureate van de Cantabile-wedstrijd en won de Durlet-prijs.
  Ze begon haar hogere studies in het Koninklijk Conservatorium Brussel in de klas van Piet Kuijken en
  Hans Ryckelynck. Onder hun leiding won ze de eerste prijs van de Belfius-wedstrijd met 92% en mocht zo in La
  Monnaie optreden.

  In 2013 en 2014 won Emmy aanmoedigingsprijzen van het Prinses Christina Concours, in 2015 won
  ze de eerste prijs van de Stephan de Jonghe-wedstrijd in Aalst. Haar derde bachelor beëindigde ze
  een paar maanden later met grote onderscheiding.

  Emmy studeerde haar eerste masterjaar in de Hochschule für Musik Frans Liszt in Weimar in de klas
  van Peter Waas. Dat jaar won ze de tweede prijs bij het Concours de Piano de Liège en een paar
  maanden later de eerste prijs op het Concours André Charlier te Charleroi.

  Momenteel studeert Emmy verder in haar tweede masterjaar bij Boyan Vodenitcharov in Brussel.
  Ze heeft talrijke masterclasses gevolgd bij o.a. Lukas Vondracek, Wolfgang Manz, Massimiliano
  Mainolfi, Rasa Biveiniene Yakutite, Christian Wilm Müller, ...
  Sinds 2016 staat ze ook aan het roer van het 11-koppige Sonos Ensemble.

  Emmy geeft ook pianoles in de academie van Zaventem.
 • Open or Close

 TOKKELINSTRUMENTEN (harp, luit, gitaar)

 •  Hanna Grociak, harp | harpensemble

  Open or Close
  Stacks Image 4092
  De harpiste Hanna Grociak werd geboren in Poznan(Polen).Zij studeerde harp aan het Muziekconservatorium van haar geboortestad bij Katarzyna Staniewicz.Zij ontving de Mieczyslaw Karlowicz-Medaille en werd laureate van de Nationale Wedstrijd voor Jonge Harpisten in Warschau.
  Tussen 1983 en 1985 werkte zij als 1°harp solo aan de Filharmonie en het Muziektheater van Poznan.

  Aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel behaalde zij in de periode van 1985 tot 1990 de Eerste Prijs en het Hoger Diploma Harp bij de befaamde harpiste en pedagoge Susanna Mildonian alsook de Eerste Prijs Kamermuziek met onderscheiding in de klas van Arie Van Lysebeth.
  In 1987 ontving zij een studiebeurs van Fondazione Levi in samenwerking met Conservatorio di Musica ‘Benedetto Marcello’ in Venetië.

  Van 1989 tot 2007 was zij 1°harpiste bij de Beethoven Academie met solo optredens in o.a. het Paleis voor Schone Kunsten, de Koningin Elizabethzaal en meerdere culturele centra. Tussen 2001 en 2006 vervulde zij de functie van 1°harp solo bij het Filharmonisch Orkest van Luik. Hanna Grociak verleent haar medewerking als free-lance harpiste aan Het Nationaal Orkest van België,deFilharmonie,Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen met tournees naar Frankrijk,Spanje, Duitsland,Oostenrijk,Kroatië,Zwitserland en Japan.

  Zij is zeer actief als solist en als lid van diverse ensembles:Archipel,Aquarel,Charisma,Anacordes en Wim Mertens Ensemble.Wordt regelmatig uitgenodigd voor gastoptredens door Arco Baleno,Piacevole,Oxalys, Marsyas,I Justiniani.Zij is eveneens te horen in duo's met fluit,viool,cello,hobo en zang.

  Als kamermusicus concerteerde zij meerdere malen in het kader van het Festival van Vlaanderen en het Festival de Wallonie en maakte diverse opnames voor radio en televisie. Verscheidene CD-opnames staan reeds op haar actief.Met een klassiek en hedendaags repertoire treedt zij op in binnen-en buitenland waaronder Nederland,Duitsland,Ierland,Frankrijk,Denemarken,Zwitserland en Polen.

  Hanna Grociak speelt op een Amerikaanse Lyon&Healy concertharp.
 •  Floris De Rycker, luit

  Open or Close
 •  Helen Borremans, gitaar | gitaarensemble

  Open or Close
  Stacks Image 4095

  Helen studeerde aanvankelijk dwarsfluit aan de Gemeentelijke Academie van Buggenhout. Op 12-jarige leeftijd maakte ze kennis met de klassieke gitaar bij Dirk De Hertog en behaalde onder zijn inspirerende begeleiding haar einddiploma met grootste onderscheiding. Ze vervolgde haar gitaarstudie bij Albert Sunderman aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en behaalde in 1999 de diploma's "Meester in de Muziek" en "Geaggregeerde voor het onderwijs". Ze volgde masterclasses gitaar bij o.a. Sergio Assad, Stephen Dodgson en Konrad Ragossnig.
  Sinds kort studeert ze flamencogitaar bij Antonio Segura.

  Via het Erasmus uitwisselingsproject kreeg ze de kans om 1 jaar in Lissabon te studeren aan de "Escola Superior de Música" bij Piñeiro Nagy. Daar verdiepte ze zich meteen ook in de studie van het portugees en de portugese geschiedenis aan de "Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa".

  Op het podium speelt ze vooral in kamermuziekbezetting en in combinatie met poëzie.

  Ze gaf gitaarles in het “Chateau d’Ostin”, bij projecten als “Muzikant zoekt Muzikant”, “Vlaggen en Wimpels”, in de gevangenis van Sint-Gillis en werkt reeds jaren mee aan de muziekstages van Jeugd en Muziek.
  Sinds 2013 organiseert ze zelf muziekstages voor kinderen voor de Jan-Niklaasstichting in Dworp.

  Helen geeft voltijds les (gitaar en ensemble) aan de Kunstacademie Zaventem.
  (Zaventem: woensdag, vrijdag, zaterdag, Kortenberg :zaterdag)
  Als coördinator voor de tokkelinstrumenten is ze de drijvende kracht achter projecten als “Zondag Tokkeldag” en “Gitaristenweekend”.

  Sinds 2012 is ze hoofdcoördinator in de Kunstacademie.

  Contact:
  Helen Borremans

 •  Rosalind Moussa, gitaar

  Open or Close
 •  Alexander Nèmeth, gitaar

  Open or Close
 • Open or Close

 SLAGWERK


 STRIJKERS

 •  Michel Boulanger, cello

  Open or Close
  Stacks Image 4104
 •  Anthony Gröger, cello

  Open or Close
  Stacks Image 4101
 •  Olivier Garnier, contrabas | samenspel

  Open or Close
  Stacks Image 4107
  Olivier Garnier (°1984) begon viool te spelen op 4–jarige leeftijd aan de muziekacademie van Turnhout. Daar volgde hij vioollessen volgens de Suzuki–Methode bij Jeanne Janssens. Toen zijn vader aan dezelfde academie contrabas begon te spelen, duurde het niet lang of ook Olivier had de passie voor de contrabas te pakken. Wekelijks ging hij mee naar de lessen van zijn vader en een jaar later schreef ook Olivier zich in voor contrabas in de klas van Ludo Joly. Daar studeerde hij af in 2002 met grootste onderscheiding, waarvoor hij van de stad Turnhout het ’Legaat van Hemel’ uitgereikt kreeg.

  Ondertussen slaagde Olivier voor de toelatingsproef aan de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut. Daar volgde hij viool bij Joseph Luyten en contrabas bij Etienne Siebens.

  Hogere studies volgde hij aanvankelijk in België aan het conservatorium Gent (klas van Ludo Joly) en het Lemmensinstituut (klas van Jan Buysschaert). Aan het Lemmensinstituut behaalde hij zijn eerste prijs notenleer in de klas van Hilde Clement met grootste onderscheiding en complimenten van de jury.

  In 2007 slaagde Olivier voor het toelatingsexamen in de klas van Carol Harte (Koninklijk Concertgebouworkest, Amsterdam). Daar ontwikkelde en verfijnde hij zijn speeltechnieken in een 4-jarige opleiding (professionele bachelor). In 2011 studeerde hij af en slaagde hij voor een toelatingsexamen bij de Alliantie Kunsten waar hij in 2013 een professionele Master of Music bemachtigde.

  Tijdens zijn opleiding volgde Olivier ook Masterclasses. De meest prominente namen onder deze zijn Thierry Barbé (FR, aanvoerder contrabas in de Opera van Parijs) en Zoran Markovic (SLO, gerenomeerd solist contrabas).

  Sinds 2001 is Olivier zeer actief in het professioneel podium–leven in binnen- en buitenland. Naast het verzorgen van recitals is hij ook actief als contrabassist bij tal van semi– en professionele orkesten waaronder:
  Toxandria Strijkersensemble - Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen (FJOV) - Nuova Sinfonia Gandavence - Marsyas Ensemble - Collegium Frascati - Frascati Symphonic - Belgische Kamerfilharmonie - Nationaal Orkest van België - Brussels Philharmonic (voormalig VRO) - Magogo strijkorkest - Filharmonie Zuidnederland (voormalig BSO en LSO) en andere samengestelde ‘ad hoc’–orkesten.

  Als solist verzorgde Olivier het concerto van D. Dragonetti, begeleid door het strijkersensemble Toxandria en het concerto van S. Koussevitsky, begeleid door het VUB Symfonisch Orkest.

  Momenteel heeft Olivier een vaste functie in:
  • De Belgische Kamerfilharmonie als tutti contrabassist
  • Collegium Frascati en Frascati Symphonic als aanvoerder en coach van de contrabassen.

  Om, naast deze grote bezettingen, ook zijn ervaring in de kamermuziek en als solist verder uit te diepen richtte hij met accordeonist Jef De Haes het duo ’According to Bass’ op.

  http://www.belgischekamerfilharmonie.be
  http://www.frascatisymphonic.com
 •  Gudrun Vercampt, viool

  Open or Close
 •  Eva Kempeneers, viool

  Open or Close
 • Open or Close

 ZANG

 •  Anne Mertens, Zang

  Open or Close
  Stacks Image 2279
  De sopraan Anne Mertens studeerde bij Liane Jespers aan het Conservatorium te Antwerpen. Zij behaalde het Hoger Diploma Zang en specialiseerde verder dankzij verscheidene master-classes bij o.a. Montserrat Figueras, Noelle Barker en Richard Levitt.

  Anne Mertens werkte vele jaren samen met het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel en met het Collegium Vocale en de Chapelle Royale o.l.v. Philippe Herreweghe.

  Als soliste trad zij op in binnen- en buitenland met het Ensemble Vocale Européen (polyfonie), Prima La Musica, Hélix-Ensemble (hedendaagse muziek), Ex Tempore, Collegium Instrumentale Brugense, Il Trionfo del Suono, Ricercar, Ensemble Explorations, Il Fondamento en Musica Antiqua Köln. Haar repertoire strekt zich uit van de vroeg-barok tot hedendaags werk.
  Voor het lied-repertoire, waar haar voorkeur uitgaat naar het franse impressionisme vormt zij een duo met haar zus Catherine. Met haar eigen ensemble Gran Duca di Toscana dat zich vooral toelegt op de Italiaanse muziek uit de zeventiende eeuw, concerteerde zij in binnen- en buitenland.

 AMV | AMC | AMT

 •  An Gonnissen, amv

  Open or Close
  Stacks Image 4119
 •  Philippe Lamouris, amc-amt

  Open or Close
  Stacks Image 451280
  Philippe Lamouris (°1991, Szolnok, Hongarije) volgde muzikale studies (kunstsecundair onderwijs) in Budapest. Hij kreeg er les van Fekete Gyôr Istvàn (compositie) en Csàky Katalin (piano). In 2014 behaalde hij zijn master diploma compositie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel met grote onderscheiding (bij Jan van Landeghem). Een jaar later behaalde hij zijn master diploma piano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel met grote onderscheiding (bij Jan Michiels). Hij is laureaat van meerdere compositiewedstrijden in binnen- en buitenland.  

  Momenteel werkt hij aan de VUB een doctoraat uit met de titel “Componeren en Uitvoeren met Emoties”. 

  Philippe Lamouris geeft AMC en AMT les aan de Gemeentelijke Academie Zaventem, werkt als pianobegeleider aan de muziekacademie van Schaarbeek en is ook actief als solist.
 •  Nele Minten, amv-amc

  Open or Close
  Stacks Image 4122
  Tijdens de Latijnse Humaniora aan het Parisdaensinstituut te Leuven,
  volgde Nele lessen piano, zang en blokfluit (regeringsmedaille) aan de academie van Zaventem. Zij studeerde zang, blokfluit en muziekpedagogie aan de conservatoria van Brussel, Antwerpen en Maastricht.

  Vanaf 18jarige leeftijd zong zij tientallen jaren mee met het HUELGAS ENSEMBLE o.l.v .Paul Van Nevel, het COLLEGIUM VOCALE en de CHAPELLE ROYALE o.l.v. Philippe Herreweghe, CURRENDE o.l.v. Erik Van Nevel en met LA PETITE BANDE o.l.v. Sigiswald Kuijken.

  Zij verleende ook haar medewerking aan producties met Ex Tempore,
  Il Fondamento (Paul Dombrecht) en Ricercar.
  En werkte met dirigenten als Frans Brüggen, René Jacobs, Bernard Focroulle, William Christie en Jos Van Immerseel.

  Voor hedendaagse muziek verleende zij haar medewerking aan het Aquarius ensemble o.l.v. Mark Michaël De Smet, Studium Chorale Maastricht o.l.v. Hans Leenders en het VRT koor.

  Met al deze ensembles gaf ze concerten op internationale podia en prestigieuze festivals in heel Europa, Amerika, Israël en Japan.

  Ze verleende haar medewerking aan een 30tal CD- en TV opnames bij grote labels, waarmee ook verscheiden prijzen behaald werden.

  Op pedagogisch gebied gaf zij les van initiatie, tot hogere graad, aan kinderen, jongeren en volwassenen van 6 tot 80 jaar. (AMV/AMC/SZ)
  Zij doceert aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel vakdidactiek, en volgt de projecten op.
  In samenwerking met Music Fund werken zij nu ook aan een project in GAZA.
  Zij verzorgde lezingen voor OVSG, zetelde in de leerplancommissie,
  en werkte mee aan projecten o.a. voor Vlaggen en Wimpels in de Marollen.

  Zij behaalde een coaching diploma,
  en volgt lessen aan de school voor praktische filosofie.
 •  Els Taelman, amv

  Open or Close
  Stacks Image 11748
 •  Ruth Stijnen, amv

  Open or Close
 •  Josefien Vercruysse, amv

  Open or Close
  Stacks Image 504154
 •  Lana Langenaeker, amv/samenzang

  Open or Close
 •  Wouter Deltour, amv

  Open or Close
 •  Pol Vanfleteren, amc/amt

  Open or Close

 BEGELEIDINGSPRAKTIJK

 •  Herman Acke (gitaar)

  Open or Close
  Stacks Image 4175
  Herman Acke laat zich duidelijk niet zomaar in vakjes of genres stoppen. Hij studeerde aan de Antwerpse Jazzstudio, het Brusselse conservatorium en het Lemmensinstituut. Herman heeft bakken ervaring in het live spelen, het schrijven en opnemen van songs. Momenteel speelt hij gitaar bij Spencer the Rover, maar u kon hem ook aan het werk zien bij andere bands uit de Leuvense scene zoals Jonas Winterland of Trezmil. Daarnaast vindt hij tijd en inspiratie voor soloprojecten en -projectjes, waarin zijn voorliefde voor oude en nieuwe Americana doorklinkt.

  website:
  http://hermanacke.weebly.com/bands.html
 •  Denis Roosen (piano)

  Open or Close
  Stacks Image 4178
  Denis Roosen volgde hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven, welke resulteerden in het diploma 'Master in de Muziek' en ‘Master in de kamermuziek’. Daarnaast volgde hij aanvullende meestercursussen in binnen-en buitenland.
  Regelmatig treedt Denis op als solist, in kamermuziekverband en als begeleider. De voorbije jaren werden er heel wat interessante projecten gerealiseerd: enkele hoogtepunten hieruit waren verscheidene inspelingen van gerestaureerde instrumenten, een CD opname rond Belgische Romantiek voor het vaktijdschrift ‘Orgelkunst’ en de uitvoering van een theaterproductie in Utrecht (NL, Internationaal ‘Festival voor de Wind’).

  Met Marieke Vos vormt hij een duo viool & orgel. Deze bezetting vormde in zijn opleiding kamermuziek reeds een belangrijk onderdeel, en kon sindsdien verder groeien op de podia van tal van concertreeksen. Voorts verdiept hij zich in klavecimbelmuziek en schrijft hij naast vrije composities ook werken voor pedagogisch gebruik. Als leraar orgel en begeleidingspraktijk is hij verbonden aan de muziekacademies van Zaventem en Beringen.

  Een persoonlijk streefdoel is klassieke muziek en specifieker de orgelcultuur toegankelijker maken voor een jong publiek. In dit kader schreef hij de muziek en verleende hij zijn medewerking aan enkele kindertheatervoorstellingen.
 •  Philippe Lamouris (piano)

  Open or Close
  Stacks Image 504131
  Philippe Lamouris (°1991, Szolnok, Hongarije) volgde muzikale studies (kunstsecundair onderwijs) in Budapest. Hij kreeg er les van Fekete Gyôr Istvàn (compositie) en Csàky Katalin (piano). In 2014 behaalde hij zijn master diploma compositie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel met grote onderscheiding (bij Jan van Landeghem). Een jaar later behaalde hij zijn master diploma piano aan het Koninklijk Conservatorium Brussel met grote onderscheiding (bij Jan Michiels). Hij is laureaat van meerdere compositiewedstrijden in binnen- en buitenland.  

  Momenteel werkt hij aan de VUB een doctoraat uit met de titel “Componeren en Uitvoeren met Emoties”. 

  Philippe Lamouris geeft AMC en AMT les aan de Gemeentelijke Academie Zaventem, werkt als pianobegeleider aan de muziekacademie van Schaarbeek en is ook actief als solist.
 • Katrien Vercauter (piano)

  Open or Close
  Stacks Image 504157
 •  Benjamin Van Esser (piano)

  Open or Close
  Stacks Image 14807
  Benjamin Van Esser (°1979, Maaseik) studeerde naast piano bij Jan Michiels o.a. hedendaagse muziek, muziektechnologie en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel. In 2004 verdiepte hij zich onder Håkon Austbø in de pianoliteratuur van Olivier Messiaen aan het Conservatorium van Amsterdam.

  Benjamin is actief als begeleider en researcher aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en onderwijst muziektechnologie en begeleidingspraktijk aan de Kunstacademie te Zaventem. Hiernaast werkt hij momenteel aan de VUB een doctoraat uit omtrent de uitvoeringspraktijk van computermuzikanten. Als pedagoog werkt Benjamin regelmatig samen met ‘Matrix | Centrum voor Nieuwe Muziek’. Hiernaast is hij actief als pianist en electronica-specialist bij o.a de experimentele muziekgroep 'ChampdAction'.

  Als componist verzorgde Benjamin opdrachten voor organisaties zoals Transit Festival, Festival Voorwaarts Maart, Musikfestspiele Sanssouci, ensembles zoals Nadar Ensemble, ChampdAction, Lunatree en verscheidene regisseurs en choreografen. Als improvisator ligt zijn focus op de versmelting van akoestische en elektronische elementen in een real-time omgeving.
 •  Rosalind Moussa (gitaar)

  Open or Close

 SAMENSPEL | ENSEMBLE

 •  Aline Hopchet, Ensemble 'Oude Muziek'

  Open or Close
  Stacks Image 2848
  Aline Hopchet behaalde in 1997 het Meesterdiploma blokfluit bij Bart Spanhove (Lemmensinstituut te Leuven). Vervolgens studeerde zij blokfluit bij Marion Verbruggen en barokhobo bij Ku Ebbinge (Koninklijk Conservatorium van Den Haag). Ze vervolledigde haar studies bij Paul Dombrecht (Koninklijk Conservatorium van Brussel) en behaalde in 2009 haar Master barokhobo bij Marcel Ponseele en Benoît Laurent (Conservatoire Royal de Bruxelles).

  Aline Hopchet speelde reeds met de ensembles Zefiro Torna (cd Mermaphilia – Eufoda), Le Concert Spirituel (Hervé Niquet), Elyma (Gabriel Garrido), Oboefollia (Paul Dombrecht), Clematis (cd’s: symphoniae van Nicolaus à Kempis, sonates en cantiones van Carolus Hacquart - Musica Ficta), Le florilège musical (Guy Lardinois) en La Simphonie du Marais (Hugo Reyne). In 2004 richtte ze haar eigen ensemble CANNAMELLA op. Het ensemble bespeeld het minder bekende repertoire uit de 17de en 18de eeuw. Een eerste cd met liedekens en instrumentale muziek uit het 17de eeuwse Brussel kwam uit in 2011 (Ik ben getrouwd met een kwaaie Griet - Davidsfonds). Uit passie voor de flageolet (klein 19de eeuws blokfluitje) ontstond haar ensemble LES PANTALONS. Vier muzikanten bespelen met humor en virtuositeit de 19de eeuwse bal- en salonmuziek op de flageolet, cornet, viool en tafelpiano. www.cannamella.be www.lespantalons.be Aline Hopchet is leerkracht blokfluit, barokhobo, muziekinitiatie en oude muziek aan de muziekacademies van Zaventem, Kampenhout en Lokeren. Ze geeft de cursus schalmei en dulciaan aan de muziekacademie van Woluwé-Saint-Lambert. Van 2005 tot 2010 gaf ze blokfluit en oude muziek aan l’IMEP (Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie) te Namen. Daarnaast wordt haar regelmatig gevraagd lezingen te geven en is ze sinds 2000 lid van de educatieve dienst van het Muziekinstrumentenmuseum te Brussel (MIM).

 •  Helen Borremans, Gitaarensemble

  Open or Close
  Stacks Image 2857

  Helen studeerde aanvankelijk dwarsfluit aan de Gemeentelijke Academie van Buggenhout. Op 12-jarige leeftijd maakte ze kennis met de klassieke gitaar bij Dirk De Hertog en behaalde onder zijn inspirerende begeleiding haar einddiploma met grootste onderscheiding. Ze vervolgde haar gitaarstudie bij Albert Sunderman aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en behaalde in 1999 de diploma's "Meester in de Muziek" en "Geaggregeerde voor het onderwijs". Ze volgde masterclasses gitaar bij o.a. Sergio Assad, Stephen Dodgson en Konrad Ragossnig.
  Sinds kort studeert ze flamencogitaar bij Antonio Segura.

  Via het Erasmus uitwisselingsproject kreeg ze de kans om 1 jaar in Lissabon te studeren aan de "Escola Superior de Música" bij Piñeiro Nagy. Daar verdiepte ze zich meteen ook in de studie van het portugees en de portugese geschiedenis aan de "Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa".

  Op het podium speelt ze vooral in kamermuziekbezetting en in combinatie met poëzie.

  Ze gaf gitaarles in het “Chateau d’Ostin”, bij projecten als “Muzikant zoekt Muzikant”, “Vlaggen en Wimpels”, in de gevangenis van Sint-Gillis en werkt reeds jaren mee aan de muziekstages van Jeugd en Muziek.
  Sinds 2013 organiseert ze zelf muziekstages voor kinderen voor de Jan-Niklaasstichting in Dworp.

  Helen geeft voltijds les (gitaar en ensemble) aan de Kunstacademie Zaventem.
  (Zaventem: woensdag, vrijdag, zaterdag, Kortenberg :zaterdag)
  Als coördinator voor de tokkelinstrumenten is ze de drijvende kracht achter projecten als “Zondag Tokkeldag” en “Gitaristenweekend”.

  Sinds 2012 is ze hoofdcoördinator in de Kunstacademie.

  Contact:
  Helen Borremans

 •  Marjolein Cools, Accordeonensemble

  Open or Close
 •  Hanna Grociak, Harpensemble

  Open or Close
  De harpiste Hanna Grociak werd geboren in Poznan(Polen).Zij studeerde harp aan het Muziekconservatorium van haar geboortestad bij Katarzyna Staniewicz.Zij ontving de Mieczyslaw Karlowicz-Medaille en werd laureate van de Nationale Wedstrijd voor Jonge Harpisten in Warschau.
  Tussen 1983 en 1985 werkte zij als 1°harp solo aan de Filharmonie en het Muziektheater van Poznan.

  Aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel behaalde zij in de periode van 1985 tot 1990 de Eerste Prijs en het Hoger Diploma Harp bij de befaamde harpiste en pedagoge Susanna Mildonian alsook de Eerste Prijs Kamermuziek met onderscheiding in de klas van Arie Van Lysebeth.
  In 1987 ontving zij een studiebeurs van Fondazione Levi in samenwerking met Conservatorio di Musica ‘Benedetto Marcello’ in Venetië.

  Van 1989 tot 2007 was zij 1°harpiste bij de Beethoven Academie met solo optredens in o.a. het Paleis voor Schone Kunsten, de Koningin Elizabethzaal en meerdere culturele centra.
  Tussen 2001 en 2006 vervulde zij de functie van 1°harp solo bij het Filharmonisch Orkest van Luik.
  Hanna Grociak verleent haar medewerking als free-lance harpiste aan Het Nationaal Orkest van België,deFilharmonie,Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen met tournees naar Frankrijk,Spanje, Duitsland,Oostenrijk,Kroatië,Zwitserland en Japan.

  Zij is zeer actief als solist en als lid van diverse ensembles:Archipel,Aquarel,Charisma,Anacordes en Wim Mertens Ensemble.Wordt regelmatig uitgenodigt voor gastoptredens door Arco Baleno,Piacevole,Oxalys, Marsyas,I Justiniani.Zij is eveneens te horen in duo's met fluit,viool,cello,hobo en zang.

  Als kamermusicus concerteerde zij meerdere malen in het kader van het Festival van Vlaanderen en het Festival de Wallonie en maakte diverse opnames voor radio en televisie.
  Verscheidene CD-opnames staan reeds op haar actief.Met een klassiek en hedendaags repertoire treedt zij op in binnen-en buitenland waaronder Nederland,Duitsland,Ierland,Frankrijk,Denemarken,Zwitserland en Polen.

  Hanna Grociak speelt op een Amerikaanse Lyon&Healy concertharp.
 •  Jeffrey Dirix, Strijkorkest

  Open or Close
 • Open or Close
 •  Thomas Plessers, Slagwerkensemble | Harmonieorkest

  Open or Close

 PIANOBEGELEIDERS


© KunstAcademieZaventem | Willem Lambertstraat 1, 1930 Zaventem | +32 2 720 05 28 |
infokaza